Geld uitgeven: een overgewaardeerde kwestie

0
920

Rijk zijn; sommige mensen willen laten zien dat ze veel geld hebben door een groot huis te kopen en een grote dure lease auto op de oprit te zetten. Maar wat veel mensen niet weten is dat er achter de schermen redelijk wat stress is om elke keer weer die hypotheek te betalen. Sommige mensen zien het uitgeven van geld als een middel om te laten zien dat er genoeg geld in het laatje komt. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Waarom willen ze zo graag aan anderen tonen dat er goed wordt verdiend? Je doet het toch voor jezelf?

Geld uitgeven aan spullen

Als je jong bent, begrijp je niet waarom je ouders niet ook zo’n grote auto kopen als de buren, maar zodra je ouder wordt, wordt het steeds duidelijker. Je ouders wilden hun geld aan andere dingen uitgeven; zo kreeg je elk jaar een zakcentje voor op vakantie en werd je goed verwend met kerst en je verjaardag. En misschien spaarden je ouders wel alles. Dit heb jij op zo’n moment nooit door gehad, maar als je ouder wordt begin je toch de gedachte te begrijpen. Je merkt dan ook dat het echt niet allemaal draait om de buitenwereld laten zien dat je het goed hebt.

Uitgeven vs. sparen

Sommige mensen krijgen een echte kick van sparen, anderen krijgen die kick eerder van het uitgeven van geld. Dat is per persoon verschillend, maar steeds meer mensen zijn bezig met bijvoorbeeld beleggen. Elke maand een bepaald bedrag aan de kant zetten om het te investeren in bedrijven en er op die manier rendement uit te halen. Mensen die heel graag en vaak geld uitgeven hebben soms niet meer het geluksgevoel als ze iets kopen. De personen die liever sparen met een doel, krijgen bij elke aankoop juist dat geluksgevoel even. Misschien is het dus best goed om eens na te denken om wat meer te sparen.

Financiële vrijheid

Sparen kun je doen voor de lange termijn en voor de korte termijn. Misschien wil je volgend jaar wel een verre reis maken; dan spaar je dus voor iets op de korte termijn. Een gevulde spaarrekening zorgt ervoor dat je een stuk minder stress hebt. Iedereen wordt aangeraden om sowieso een buffer potje te hebben. Dit betekent dat je geld hebt voor het repareren van de auto, vaatwasser of wasmachine bijvoorbeeld. Dit zijn natuurlijk echt niet alleen de dingen waar je voor moet sparen. Misschien wil je wel dat je kinderen later onbezorgd kunnen studeren. En als je op jonge leeftijd al bewust bent van je geld, zorgt dat op latere leeftijd voor veel voordelen.