Wil je investeren in jouw bedrijf, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Denk dan niet direct dat je de gewenste investering niet kunt doen. Je kunt de investering namelijk bekostigen met een zakelijke lening. Bij deze financieringsvorm stort een geldverstrekker in één keer een geldbedrag op jouw rekening. Hierdoor kun je er direct de gewenste uitgave mee doen. Heb je nog nooit eerder zakelijk geld geleend? Dan twijfel je misschien of zakelijk financieren een goede keuze is. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over zakelijk lenen.
Bestedingsdoel van een zakelijke lening
Wil je geld lenen om een investering te doen? Dan kun je tegenwoordig uit verschillende zakelijke financieringsvormen kiezen. Naast zakelijk lenen kun je ook zakelijk krediet aanvragen. Jij vraagt je ongetwijfeld af wat voor jou de beste financieringsvorm is. Dit kun je het beste bepalen aan de hand van het bestedingsdoel. Een zakelijke lening gebruik je vooral voor langlopende investeringen. Hierbij kun je denken aan de aankoop van een nieuwe machine of de uitbreiding van jouw bedrijf. Zakelijk krediet is juist geschikt voor de korte termijn. Met deze financieringsvorm los je bijvoorbeeld een tijdelijk tekort aan liquide middelen op.
Maximale en minimale looptijd
Als je een zakelijke lening afsluit, leen je geld van een geldverstrekker. Het bedrag dat je leent, moet je terugbetalen. Voordat je en zakelijke lening aanvraagt, moet je weten dat je bij deze financieringsvorm te maken krijgt met een maximale looptijd. Een zakelijke lening moet je namelijk in maximaal vijf jaar aflossen. Je betaalt het bedrag niet in één keer terug, maar je lost iedere maand een klein gedeelte af. Als jij je hier de gehele looptijd keurig aan houdt, los je jouw lening probleemloos af binnen maximaal vijf jaar.
Er kleeft niet alleen een maximale looptijd aan een zakelijke lening, maar ook een minimale looptijd. De minimale looptijd bedraagt drie maanden. Vind je drie maanden te kort, maar vijf jaar te lang? Geen probleem, want bij de meeste geldverstrekkers kun je binnen deze periode zelf een looptijd kiezen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om jouw lening binnen drie jaar (36 maanden) af te lossen. Je betaalt dan iedere maand een hoger bedrag, maar je betaalt ook minder lang rente. Hierdoor ben je goedkoper uit dan bij een zakelijke lening met een looptijd van vijf jaar.
Je betaalt niet alleen aflossing
Hierboven haalden we al aan dat je het geleende geld terugbetaalt door maandelijks een gedeelte van de zakelijke lening af te lossen. Dit bedrag bestaat niet alleen uit aflossing, maar ook uit rente. Dankzij deze rente verdient een geldverstrekker aan het uitlenen van geld. Gevolg hiervan is dat je onderaan de streep altijd (veel) meer betaalt dan je daadwerkelijk leent. Bij een zakelijke lening wordt de rente overigens berekend over het hele bedrag dat je leent. Wel staat de rente de gehele looptijd van de lening vast, waardoor je exact weet hoeveel een zakelijke lening jou per maand kost.
Vergelijk zakelijke leningen altijd met elkaar
Sommige ondernemers denken dat het niet uitmaakt bij welke geldverstrekker zij een zakelijke lening afsluiten. Toch is dit wel degelijk het geval. Zo kan de ene geldverstrekker namelijk een hogere rente in rekening brengen dan de andere. Sluit een zakelijke lening daarom nooit af bij de eerste de beste aanbieder, maar maak altijd eerst een vergelijking. Door zo’n vergelijking zie je in één oogopslag waar je de goedkoopste zakelijke lening af kunt sluiten.