4 bekende crypto exchanges beter bekeken

0
731

Jezelf aanmelden bij een crypto exchange is cruciaal wanneer je goed in crypto wilt kunnen handelen. Er zijn vele tientallen exchanges beschikbaar, dus hoe kun je dan nog makkelijk kiezen? Om je daarbij te helpen, zetten wij vandaag alvast 4 grote namen uit de crypto exchange-wereld voor je op een rijtje. Wil jij bijvoorbeeld alles weten over de Bitvavo of Binance exchange? Lees dan snel verder!

Exchange 1: Binance

Binance is een crypto exchange van wereldformaat die actief is over de hele wereld met meerdere losse onderbedrijven en kantoren. Doordat de exchange zo enorm groot is, is de keuze uit het aantal crypto munten ook enorm. Je kunt er uit ruim 350 verschillende munten kiezen. Dat maakt de interface van Binance niet altijd even overzichtelijk en soms zelfs niet gebruiksvriendelijk.

Het aanschaffen van deze cryptomunten doe je vaak wel tegen enorm lage handelskosten. Die liggen gemiddeld tussen de 0,02% en 0,10%: een zeer aantrekkelijk aspect dus. Van deze fees wordt ongeveer 10 procent overgemaakt naar een speciaal fonds. Dit Secure Asset Fund for Users (SAFU) is er om gebruikers te verzekeren tegen allerlei soorten ongevallen op hun account of op het platform.

Een ontzettend groot nadeel is dat Binance officieel niet legaal is in Nederland, doordat een registratie bij de DNB (De Nederlandsche Bank) ontbreekt. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat je niet met iDEAL kunt betalen bij Binance. Hiervoor moet je een nieuwe rekening aanmaken bij Binance Jersey, wat betekent dat je met twee rekeningen moet werken om euro’s om te kunnen zetten naar Bitcoin.

Exchange 2: LiteBit

LiteBit is afkomstig uit Nederland en timmert al sinds 2013 aan de crypto exchange-weg. Het bedrijf uit Rotterdam is flink gegroeid door een aantal kenmerken die vandaag de dag nog steeds vrij uniek zijn te noemen. Zo heb je toegang tot een grote catalogus qua aanbod van crypto en kun je deze crypto allemaal gratis (!) opslaan in een wallet die gekoppeld is aan je account. Dat betekent dat je niet per se een eigen crypto wallet nodig hebt om toch te kunnen handelen op LiteBit. Dat zorgt ervoor dat de site met name bij beginnende handelaren in de smaak valt.

Betalen op LiteBit gaat enorm eenvoudig met betaalmethodes als iDEAL voor Nederlanders of Bancontact voor Belgen. Ook creditcards en dergelijke worden gewoon geaccepteerd. Handelen kan op een desktopcomputer, tablet, telefoon, of via een andere applicatie, en met behulp van de bijbehorende widgets. Tel daar ook nog eens bij op dat het ontwerp van de site fijn werkt en goed reageert. Dat LiteBit inmiddels een van de grootste aanbieders binnen Europa is, komt dus niet helemaal uit de lucht gevallen.

Wel betaal je bij LiteBit over het algemeen erg hoge transactiekosten. Daar waar je bij een platform als Binance bijvoorbeeld weinig merkt van deze transactiekosten, lopen deze op de lange termijn wel op bij LiteBit. Je uiteindelijke rendement neemt daardoor flink af. Ook is de site sinds de oprichting in 2013 al 3 keer gehackt geweest, waarbij persoonlijke gegevens van gebruikers buitgemaakt werden. Hoewel het platform verder veilig is, is dit grote aantal hacks wel iets om bij stil te staan wanneer je jezelf bij LiteBit aan wilt melden.

Exchange 3: Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange en biedt daardoor een hele hoop voordelen voor Nederlandse gebruikers. Het grootste wapenfeit van dit platform is dat je heel makkelijk nieuwe cryptovaluta aan kunt schaffen via iDEAL, waardoor je je euro’s direct om kunt wisselen voor crypto. Bij internationale platformen werkt dat vaak een stuk lastiger, waardoor je met vage constructies moet werken om uiteindelijk nieuwe crypto te kunnen kopen. Dat is bij Bitvavo gelukkig zo geregeld.

Je kunt bij Bitvavo kiezen uit bijna 200 verschillende cryptovaluta. Dit hoge aantal wordt nog altijd uitgebreid. Ondanks het hoge aantal weet je zeker dat Bitvavo enkel de meest belangrijke en kwalitatieve crypto valuta op het platform aanbiedt. De kans dat je investeert in een zogeheten shitcoin is daarmee een heel stuk kleiner. Dat handelt dus een heel stuk fijner.

Helaas is ook Bitvavo niet perfect. Zo zijn de mogelijkheden voor beleggers soms nog wat beperkt. Het is bijvoorbeeld lastig inzichtelijk te krijgen hoe groot je totale winst of verlies over een bepaalde periode was, en dan ook nog eens alleen per coin of per token.

Exchange 4: Bitpanda

Bitpanda staat er de afgelopen jaren om bekend flinke ontwikkelingen en stappen vooruit te kunnen maken. Bij de oprichting was de site wat rommelig en onvriendelijk voor gebruikers, maar tegenwoordig is dat helemaal anders. De digitale handelsbeurs wordt geprezen om de gebruiksvriendelijkheid, maar ook door de vele opties die je hier hebt. Zo kun je logischerwijs handelen in crypto valuta, maar ook in zaken als edelmetalen, fractionele aandelen in bedrijven als Apple of speciale non fungible tokens (NFT).

Bitpanda biedt je verschillende betalingsdiensten, waaronder een speciale Bitpanda Card in samenwerking met VISA aan. Betalen wordt je dus erg makkelijk gemaakt. Daarnaast genieten gebruikers van een uniek beleggingsplatform. Hier staat helaas wel tegenover dat de transactiekosten op Bitpanda vrij hoog te noemen zijn.

Gebruikte Bronnen: Bitvavo | Binance | Bitcoin Gids | Bitpanda | Litebit