De vraag naar losse diamanten is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Dit komt vooral doordat meer en meer mensen zo’n diamant kopen als investering. Niet gek, want diamanten hebben door de jaren heen bewezen een betrouwbare belegging te zijn. Zo daalt de prijs van deze edelstenen niet als gevolg van inflatie of een crisis. De afgelopen jaren zijn diamanten zelfs alleen maar meer waard geworden. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan wil je zelf mogelijk wel een losse diamant kopen. In dat geval is het handig om over enige basiskennis te beschikken. Daarom vertellen wij je in deze tekst waar je op moet letten bij het aanschaffen van losse diamanten.
Karaat
Wanneer je een losse diamant koopt, raden wij je aan naar de 4 C’s te kijken. Karaat (carat) is de eerste C. Waarom je naar het karaat moet kijken? Omdat dit een belangrijk onderdeel is in het bepalen van de waarde van de edelsteen. Hoe hoger het karaat van een diamant, des te groter deze is. Een diamant van 1 karaat heeft een doorsnee van 6,5 millimeter, terwijl de doorsnee van een diamant van 5 karaat al 11 millimeter is. De afmetingen hebben ook gevolgen voor het gewicht. Zo weegt een diamant van 5 karaat meer dan een diamant van 1 karaat. Gevolg hiervan is dat zo’n edelsteen ook aanzienlijk meer geld waard is.
Kleur
Colour is de tweede C uit het rijtje. Net als karaat speelt de kleur ook een belangrijke rol in de waarde van een diamant. De kleur van een diamant wordt altijd aangeduid met een letter. Hiervoor worden de letters D tot en met Z gebruikt. De letter D geeft aan dat een diamant volledig kleurloos is, terwijl een steen met de letter Z geel getint is. Welke diamant de hoogste waarde vertegenwoordigt? Dat zijn diamanten met de letter D.
Je kunt overigens ook gekleurde diamanten kopen. Zo zijn er bijvoorbeeld bruine, oranje, roze, rode, gele, groene of blauwe edelstenen. Deze damanten zijn zeldzaam. Hoe zeldzaam ze zijn, hangt af van de kleur. Wil je een gekleurde diamant kopen? Dan valt de prijs diamant aanzienlijk hoger uit.
Zuiverheid
De derde C waar je bij de aankoop van losse diamanten op moet letten, staat voor clarity. Lang niet iedere diamant is namelijk even zuiver. Sterker nog, het overgrote deel van de diamanten bevat inclusies. Op het gebied van inclusies maken we onderscheid tussen interne en externe. Interne inclusies duiden op onzuiverheden in de steen zelf, externe inclusies treden op bij het slijpproces of zijn het gevolg van dagelijks gebruik.
Een edelsteen met onzuiverheden vertegenwoordigt een lagere waarde. Sommige inclusies kun je met het blote oog zien, maar dit is lang niet altijd het geval. Daarom wordt een diamant eigenlijk altijd bekeken met een microscoop. Op basis van deze inspectie wordt een score toegekend aan de edelsteen. Hierdoor kun jij in één oogopslag zien hoe zuiver een diamant is.
Slijpkwaliteit
Tot slot moet je ook naar de slijpkwaliteit van een losse diamant kijken. Dit is de belangrijkste factor om de kwaliteit van de diamant te beoordelen. De slijpkwaliteit bepaalt namelijk in hoeverre de steen schittert en fonkelt. In tegenstelling tot de bovenstaande 3 C´s is de vierde C (cut) de enige menselijke factor. Wanneer een diamant goed geslepen is, leidt hij zo goed als alle licht terug door de kroon. Hierdoor krijgt de diamant zijn karakteristieke schittering. De slijpkwaliteit is dus ook een belangrijk aandachtspunt bij een losse diamant kopen.