Balans vinden tussen werk en je mentale gezondheid

0
1312

Er is bijna niks zo moeilijk als een goede balans vinden tussen je werk en privéleven. Vooral als je eigen baas bent. Want hoe doe je dat precies, de juiste balans vinden? En hoe hou je je hoofd boven water in drukke tijden? We delen een paar tips, waaronder een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (aov) afsluiten.

Tip 1: Zorg dat je een financieel vangnet hebt

Als je zzp’er bent, dan ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Maar ook als je ziek wordt en daardoor niet meer kunt werken, moet er geld in het laatje komen. En die gedachte kan een hoop stress opleveren. Sluit daarom op tijd een aov-verzekering voor zzp’ers af. Als je als  als freelancer of zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt raakt, zorgt deze verzekering dat je alsnog een prima inkomen krijgt. En dat scheelt een hoop hoofdpijn.

Tip 2: Werk minder én slimmer

Soms heb je van die weken of maanden waarin het werk zich maar blijft opstapelen. Alleen door naar je berg met werk te kijken, raak je al in de stress. Misschien denk je dat je nóg harder moet gaan werken om alles af te kunnen krijgen. Maar door steeds harder te gaan lopen, loop je uiteindelijk misschien wel tegen een burn-out aan. De oplossing? Minder én slimmer werken!

Er zijn allerlei technieken waarmee je je productiviteit op het werk kunt verhogen. Een van de bekendste technieken is de Pomodorotechniek. Deze werkt als volgt:

  1. Kies aan welke taak je wil werken.
  2. Zet je wekker op 25 minuten.
  3. Werk zonder pauzes en afleidingen aan je taak tot de wekker gaat.
  4. Neem daarna een korte pauze van drie minuten.
  5. Begin dan weer bij opnieuw bij 1.
  6. Na vier rondes mag je een langere pauze van 15-30 minuten nemen.

 

Deze korte maar krachtige rondes worden “pomodoro’s” genoemd. Door je werkdag en taken in stukjes op te breken krijg je meer voor elkaar. En omdat je regelmatig korte pauzes neemt, hou je een betere focus en ben je minder moe aan het einde van de dag. Win-win dus!

Tip 3: Durf je werkgever teleur te stellen

Is een opdracht, taak of klus gewoon niet haalbaar op dit moment? Kaart dit dan direct aan bij je werkgever, opdrachtgever of klant. Dat geeft je baas niet alleen duidelijkheid, maar jou ook ruimte om niet over je grenzen heen te gaan. Als je voortdurend te veel op je bord hebt en talloze overuren maakt, kun je opgebrand raken. Ook kun je minder plezier aan je werk gaan beleven. Je hebt nou eenmaal voldoende vrije tijd nodig om je op te laden. Accepteer daarom dat het oké is om zo nu en dan nee te verkopen aan je baas.