VPS: Wat is het en hoe kies je de beste aanbieder?

0
1055

Vandaag de dag gaat bijna alles via internet. Als je een bedrijfje hebt, is het daarom ook van groot belang om een mooie website te hebben. Om een website te hosten heb je een server nodig, maar een hele server kopen voor het hosten van één website is vaak niet handig. Als je toch een website wilt hosten, kun je ook kiezen voor een VPS. Maar wat is dat eigenlijk? Wanneer gebruik je het? En hoe kies je de beste aanbieder?

Wat is VPS?

VPS is een afkorting die staat voor Virtual Private Server. Zoals de naam al suggereert is het een afgeschermde omgeving op een fysieke server. Dat werkt als volgt: een fysieke server (meestal in beheer bij het bedrijf waar je de server van gebruikt) wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Die fysieke server wordt onderhouden door het bedrijf waar de server staat, de server zelf is in eigen beheer. Dit betekent dat alleen de gebruiker toegang heeft tot het besturingssysteem en de handelingen kan uitvoeren.

Waarom kies je voor VPS?

VPS is perfect als je wat grotere projecten wilt hosten. In plaats van dat je zelf hardware moet kopen, is het alleen nodig om een klein gedeelte van een server te huren. Dit is een makkelijke manier om kosten te besparen zonder dat je in hoeft te leveren. Omdat je zelf veel kunt beslissen, zit er in VPS ook vaak wat meer werk. Toch is vaak het grootste nadeel dat er beperkingen aan de capaciteit zijn. Over het algemeen is er wel een minimaal prestatievermogen en dit zal, in rustigere periodes, ook worden overschreden.

Tips bij het kiezen van een aanbieder

De allerbelangrijkste vraag is of je een beheerde of een onbeheerde VPS wil. Onbeheerde (of unmanaged) VPS betekent dat je zelf alles moet regelen en dat de aanbieder alleen zorgt voor de goed werkende hardware. Dit is fijn als je voldoende kennis hebt, maar niet aan te raden als je er niet zo veel van weet. Beheerde (of managed) VPS is wat duurder, omdat je VPS gemonitord wordt door het bedrijf wat ook de hosting verzorgt. Zij helpen bij storingen en installeren updates. Als je tussen deze twee opties hebt gekozen, is het handig om na te denken hoeveel data en opslag je nodig hebt. Dit is vaak afhankelijk van het aantal websites wat je wil hosten.