De beste hacks voor een fijne werk-privé balans

0
885

Een fijne werk-privé balans hebben, is belangrijk voor je gevoel van rijkdom en gezondheid. Je kan nog zo van je werk houden, als je niet weet hoe je het moet balanceren met andere aspecten die je belangrijk vindt, kun je het waarschijnlijk niet lang vol houden. Veel mensen struggelen met het vinden van de juiste balans dat ook op de lange termijn werkt. In deze blog deel ik tips waarmee je tijd bespaart en waardoor je een betere balans tussen privé en werk zult ervaren.

Voorbereiding is het halve werk

Deze zin komt je waarschijnlijk erg bekend voor: ‘voorbereiding is het halve werk’. Toch is het echt een quote die van toepassing is bij het vinden van de juiste balans. Dus begin ’s avonds alvast met het voorbereiden van de dingen voor de dag erna. Leg bijvoorbeeld alvast je outfit klaar en pak je sporttas alvast in als je morgen gaat sporten. Doe alvast de eenvoudige taken die je van tevoren al kunt doen, zoals het smeren van een boterham. Zo heb je ’s ochtends gewoon tijd om met je gezin te genieten van het ontbijt of om nog heel even weg te duiken in een boek.

Verder kan het ’s ochtends al een groot verschil maken als je je wekker dertig minuten eerder zet dan gepland. Het kan ’s ochtends nogal hectisch zijn omdat je al een hele to-do lijst in je hoofd hebt. Door dertig minuten eerder op te staan ga je relaxter de dag in. Hoe je je dag start zet namelijk wel de toon van je dag. Start je je dag gehaast en gestrest dan blijf je dat vaak ook de hele dag. Door even me-time in te plannen voor je aan het werk gaat, begin je de dag minder gestrest. Dit heeft uitwerking op je hele dag.

Werk een dagje vanuit huis

Niet elke baan kun je vanuit huis doen, dus deze tip geldt waarschijnlijk niet voor iedereen. Als je deze mogelijkheid hebt, is het het waard om eens te proberen. Veel bedrijven vinden het tegenwoordig geen probleem als je een dagje vanuit huis werkt. Op die manier hoef je die dag even niet te reizen en zit je niet aan bepaalde kantoortijden vast. Wanneer je een kind hebt kun je daar overdag even mee gaan wandelen en ’s avonds voor je werk nog een aantal taken afmaken. Dit geeft meer flexibiliteit en hierdoor kun je meer rust ervaren.

Het neemt natuurlijk even tijd voordat je een goed ritme hebt gevonden. Probeer de tip(s) eens uit en reflecteer na een tijdje hoe het gaat. Wat zijn jouw tips voor een fijne werk-privé balans?