Werken vanuit huis leuker maken

0
988

Steeds meer mensen werken tegenwoordig vanuit huis. Voor sommige is het een vrijwillige keuze, voor anderen is het de enige optie. Werken vanuit huis heeft zowel voordelen als nadelen. Zo is het natuurlijk heerlijk dat je niet eens de deur uit hoeft om geld te verdienen. Maar het kan soms wel uitdagend zijn om jezelf te blijven motiveren om aan de slag te gaan. Bij de een zal thuis werken nou eenmaal beter passen dan bij de ander, maar er zijn wel een aantal dingen waar jezelf invloed op hebt. Zo kan je thuis werken leuker maken met de volgende tips.

Creëer een fijne werkplek 

Een fijne werkomgeving maakt werken een stuk aangenamer. Maak in je huis een speciale plek voor jezelf om bezig te gaan. Misschien heb je hier een hele kamer voor vrij, misschien maar een hoekje. Hoe dan ook kan je er iets leuks van maken. Zo kan je wat planten neerzetten, kan je bureau gezellig maken door er mooie accessoires neer te zetten en kan je een aantal mooie dingen aan de muur hangen. Het is daarnaast ook belangrijk om je werkplek schoon en netjes te houden. Als je elke dag, nadat je werkdag erop zit, je werktafel netjes achterlaat dan zal dat je ook weer meer motiveren om de volgende dag aan de slag te gaan.

Plan pauzes voor jezelf in

De hele dag doorwerken zonder pauzes, daar word je waarschijnlijk niet gelukkig van. Zo werken is ook niet goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Veel beter is om pauzes voor jezelf te plannen. Voor optimale concentratie neem je na elk uurtje werken een kwartier pauze. Je kan ook kiezen na elke twee uur een wat langere pauze te nemen als dat voor jou beter werkt. In je middagpauze kan je een wandeling gaan maken, zodat je je hoofd even helemaal leeg kan maken. Bovendien is frisse lucht goed voor je gezondheid en zorgt het ervoor dat, als je weer aan het werk gaat, je helderder kan denken. Het is ook een goed idee om tijdens je pauze wat yoga oefeningen te doen. Zo kan je na een tijdje zitten je lichaam weer even optimaal laten bewegen. Dit voorkomt rugklachten op de lange termijn en zorgt er voor dat je ontspannender weer aan het werk kan gaan.

Hou genoeg contact

Mensen zijn nu eenmaal kuddedieren en de meeste van ons hebben contact met anderen nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg daarom dat je onder de mensen blijft. Je kan met iemand afspreken te gaan lunchen tussendoor voor echt contact, of je kan tussen je werk door bellen of Facetimen. Vooral als je collega’s hebt die ook thuiswerken is dit heel handig om te doen. Zo weet je ook een beetje waar zij mee bezig zijn en kan je elkaar zo op de juiste manier aanvullen. Ook kan je elkaar zo blijven motiveren. Plan elke dag minstens één contactmoment in, zodat je die essentiële behoefte niet vergeet.