Je eigen sauna verbetert je levenskwaliteit

0
991

Ben jij echte liefhebber van de sauna en zou je er het liefst elke dag in zitten? Waarom zou je die dan niet zelf kopen? Hoewel je tegenwoordig in veel sauna's in Nederland al het aanbod terugvindt, moet je altijd veel geld uitgeven, en thuis een sauna kopen is ook een optie. U moet veel dingen overwegen.

Waar zet je de sauna? 

Voordat je een sauna koopt, moet je je afvragen waar je deze wilt plaatsen en met hoeveel mensen je er wilt in genieten. Voor twee personen is al een maat van 2 bij 1,7 meter nodig. Je kunt niet overal een sauna plaatsen. De ondergrond van de ruimte moet stevig, vlak en waterpas zijn, zodat de kachel stevig staat en de bankjes stabiel zijn. Daarnaast is een goede ventilatie nodig om vocht te kunnen afvoeren. Zeker als je graag wat water op het fornuis giet om hete stoom te genereren. Wat voor hout?

Welke houtsoort? 

Sauna’s worden meerdere houtsoorten gemaakt. Canadees rood cederhout is het meest populair is, omdat deze van zichzelf bacteriën en schimmels doodt. Een ander voordeel van dit hout is dat het een aangename geur afgeeft. Het is wel een dure houtsoort. Als alternatief kun je wit cederhout overwegen.

Het vermogen van je sauna

Het verbruik van je sauna is een belangrijk argument bij je keuze van de juiste thuissauna. De kachel heeft namelijk ook stroom nodig. Sommige kachels kunnen op gewone stopcontacten worden aangesloten. Deze hebben enigszins beperkte functies. Een krachtigere oven vereist driefasig vermogen. Hiervoor treft u extra voorbereidingen. Per kubieke meter inhoud in de machinekamer is minimaal 1 kW vermogen nodig. Wanneer je sauna in een koude ruimte plaatst, of een ruimte met veel glas, heb je meer vermogen nodig. Dit is zeker het geval wanneer je de sauna buiten, bijvoorbeeld in je tuinhuisje, plaatst. Je kunt dan kiezen voor een stroomkachel, maar ook daar zijn extra voorzieningen voor nodig. Bij een buitensauna is een ‘ouderwetse’ houtkachel een goed alternatief.

Wordt het een Finse of een infrarood sauna?

De traditionele sauna is een Finse sauna, die brandt op een fornuis. Een infrarood sauna is ook een goede keuze. Deze is uitgerust met een radiator om te verwarmen. Dat zorgt voor een meer geconcentreerde warmte. Een infrarood sauna is een goede keuze, zeker als je last hebt van stijve en pijnlijke spieren of gewrichten. Een infraroodsauna zorgt namelijk voor meer dieptewerking. Je zweet maximaal twee keer zoveel als een Finse sauna.